HOT NEWS !
Home / bitcoin / Какво е Биткойн ?

Какво е Биткойн ?

биткойн революция

Биткойн е първата в света крипто-валута, независима децентрализирана P2P мрежа(Торентите са изградени на този принцип), която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари.
Биткойните обаче не са отпечатани така както доларите и еврото – те са продукт на много включени компютри от хора по целия свят, компютрите ползват софтуер който решава сложни математически задачи.

С какво се различава Биткойн от нормалните валути?

Най-важното предимство на Биткойн и основната разлика от фиатните валути е, че биткойн е дефлационна, децентрализирана валута и нито една държавна институция не контролира мрежата Bitcoin.

Кой е създал Битокойн ?

Софтуера е с отворен код и е създаден през 2009 г. в криптографски пощенски списък от Satoshi Nakamoto.Без да разкрива много за себе си създателя напуска проекта в края на 2010 г. бщността претърпява сериозно развитие след този момент, благодарение на многото разработчици, работещи за Биткойн.

Идеята е да се направи електронна система за плащане на базата на математически доказателства,чрез която да се създаде една валута независима от която и да е централна власт, валутата да се прехвърля безпроблемно по електронен път с много ниски транзакционни такси.

Кой печата Битокойн ?

Никой ! Споменахме вече, че това не е валута която се печата физически от централната банка която печата безотчетно за населението и по свой собствени правила.
Вместо това биткойн е създаден дигитално от общество от хора към което всеки може да се присъедини. Биткойн се добива, чрез компютърна мощност в разпределена мрежа.В тази мрежа се обработват всички транзакции извършени с виртуалната валута.Процеса се нарича миниране или копаене.

Може ли да се бълва неограничено количество Битокойни ?

В Биткойн протокола са заложени правила които казват, че могат да бъдат създадени само 21 милиона биткойни и нито един повече.Тези биткойни могат да се разделят на по-малки части(подобно на стотинката и лева, при биткойн по-малката част се нарича Сатоши- на името на основателя на протокола.Един биткойн съдържа 100 милиона Сатошита.)

На какво е базиран Биткойн ?

Общо прието е, че конвенционалните валути са базирани на злато или сребро. Теоретично знаем,че всеки един долар може да се обърне в банката и срещу него бихте могли да получите злато(въпреки че това всъщност не работи на практика, но това е една друга доста обширна тема). Bitcoin не се основава на злато. Той е базиран на математиката.

Навсякъде по света, хората използват софтуерни програми, които следват една математическа формула за производство на bitcoins. Математическата формула е свободно достъпна, така че всеки може да я провери. Софтуерът също е с отворен код, което означава, че всеки може да го разгледа, за да се уверите, че той прави това, което трябва да прави.

Какви са основните характеристики на Биткойн ?

Bitcoin има няколко важни функции, които го отличават от нормалните фиатни валути.

 1. Валутата е децентрализирана
  Мрежата на Bitcoin не се контролира от един централен орган. Всяка машина, която участва в процеса на копаене на Bitcoin и обработва транзакции е част от мрежата, машините работят заедно като са независими една от друга(дори и да изключите някои от компютрите това няма да спре процеса). Това означава, че на теория, една централизирана власт не може да въздейства по политически причини и да доведе валутата до срив – или просто да реши да предприеме действия по отнемането на биткойните от хората, така като например централната европейска банка реши да направи в Кипър в началото на 2013 г. И ако една част от мрежата бъде свалена по някаква причина, парите продължава да са в обръщение.
 2. Валутата е лесно достъпна
  За да си отворите сметка в банка е нужно да минете през сложни процедури съпътствани от такси и един куп бюрокрация особенно ако създавате търговска сметка за разплащания.При биткойн можете да си създадете сметка за секунди, без въпроси и без никакви такси.
 3. Анонимност
  Е анонимността е до някаква степен.Потребителите могат да притежават по няколко Bitcoin адреси, и те не са свързани с имена, адреси или друга лично идентифицираща информация.Никой освен вас няма да знае колко пари имате по сметките си. Въпреки това ..
 4. Всичко е напълно прозрачно

  …bitcoin съхранява подробности за всяка една транзакция, всичко това се случва в мрежата, в голяма версия на счетоводна книга наречена „block chain“.Във блокчейн-а може да се провери всичко.Ако имате публичен биткойн адрес всеки може да провери колко биткойна има в него. Но те няма да знаят, че това е вашия адрес защото никъде не се споменават имена.
  Има способи,чрез които могат да се извършват дейности по по-непрозрачен начин в Bitcoin мрежата. Могат да се ползват няколко адреса като се прехвърлят еденици, чрез тях, а не директно от един адрес на друг.

 5. Таксите за транзакции са минимални
  Банките могат да ви вземат такса за транзакция в размер на над 30 лв докато при Bitcoin това няма как да стане.
  Към момента таксата за транзакция независимо от сумата която превеждате е $0,04 или 0,06лв.
  Това означава,че можете да изпратите например $100 000 от България до САЩ за сумата от скромните $0,04 .Без да се съобразявате дали е почивен ден или е национален празник.
 6. Бързи транзакции
  Ако пратите пари до която и да е точка на света транзакцията ще се извърши за минути.
 7. Транзакциите са необратими

  Когато биткойн се изпрати, той не може да бъде върнат обратно, освен ако получателя не реши да го направи.
  Веднъж изпратени те изчезват завинаги.

В някой от следващите статии ще обясним по-подробно какъв е процеса на копаене на биткойн, как се извършват транзакциите и как мрежата след всичко.

Вашият коментар

Powered by Live Score & Live Score App